Edincik'in tarihi Marmara Bölgesi’nin güneyinde, Bandırma-Gönen-Erdek karayolunun kesiştği yerde nüfusu 5 bin dolaylarında olan Edincik Bandırma’ya bağlı şirin bir Mahalle konumunda. Denizden yüksekliği 90 kilometre bulunan Edincik, M.Ö. 4.000 – 2.500 yıllarında kurulduğunda isminin “ Adrestia “ olduğu biliniyor.
14. yüzyıldan çok önceleri, yörede yaşayan Kyzikos’lara bağlı bir eyalet konumunda bulunup, bugünkü toprakları daha sonraları Bizanslılar’ın eline geçen Edincik ile ilgili olarak Evliya Çelebi’nin ünlü yapıtı Seyahatname’sinden, Türkler’in fethinden önce Rumlar’ın bu yerleşim alanına, “ yüksek yer, dağ, tepe, burç, anlamına gelen “PhildarPergas” ismini verdiğini görüyoruz. Uzun yıllar yörede egemenlik kuran Kyzikos kenyinin yönetiminde kalan Edincik Bithynia Krallığı, M.Ö. 74 yılında Roma İmparatorluğu yönetimine geçmiştir. 5. Yüzyıldan sonra Bizans İmparatorluğu topraklarında sönük bir kent iken, 1304 yılında Katalanlar Edincik topraklarını yağmalamışlardır.
Beylikler döneminden sonra, 14. Yüzyılın ikinci yarısına doğru Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa’nın Rumeli’ye geçmesinin ardından Bizanslılardan alınan Edincik’teki ilk yerleşim bölgesi, bugünkü Çınardibi Mahallesi’dir. Edincik’i Bizanslılar’dan alan askerlerin başında Aydın Bey’in bulunması nedeniyle kazaya “Aydıncık” ismi verilmiştir. Süleyman Bey’in komutasındaki birlikler tarafından kuşatılan kentteki, günümüzde “ Yanık Selvi” olarak bilinen yerde kalıntıları olan Bizans Sarayı 500 şehit verilerek ele geçirilmiştir.
Başka bir söylentiye göre ise Edincik’in 4 kilometre batısında “ Dutlu” mevkiinde aileler, yılanlar ve korsanlar baskılarından kendilerini korumak amacıyla Aydıncık’a göç edip, toprak edinmeleri ile bu kente “ Edindik” ismini vermişler, sonraki yıllarda bu ismi değiştirerek “ Edincik” halini almıştır.
Osmanlı Devleti’nin Rumeli topraklarını fethi için ilk hazırlıklarını, Edincik ve Kapıdağ Yarımadası’nda gerçekleştirdiği bilinmektedir. Osmanlı egemenliği boyunca Hüdavendigar Sancağı’na bağlı bir kaza durumundaki Edincik, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı bir bucak haline gelmiştir.
Hem Akdeniz hem de Karadeniz iklimlerinin etkisi altında bulunan Edincik’in kışları ılık ve yağışları yazları ise sıcak geçer.
Evliya Çelebi’nin deyişiyle insanın yüzüne “ Bad-ı Saba” ( sabah rüzgarı ) üfleyen Edincik, çeşmeleri, kuyuları, mezarlıkları, camileri, hamamları, medreseleri, tarihi evleri, Rum ve Ermeni mimarilerini barındıran görünümüyle tam bir tarih kentidir.
Yorum Gönder