Edincik'te Gezilebilecek Yerler


1368 Yılı Yapımlı Ulu Cami :

Çınardibi Mahallesinde Fabrika Sokak’ın donunda yer alan, Edincik’in en eski camisidir. Çınardibi Camisi olarak da bilinmektedir. İl Tutan Bin Abdullah tarafından 1368 yılında yaptırılmıştır. Önemli onarımlar geçirmesi nedeni ile bazı değişikliklere uğramıştır. Caminin doğu ve güneyi mezarlıklar ile çevrilidir. Edincik’e gelen en eski Osmanlı ailelerine ait mezarlar arasında camiyi yaptıran İl Tutan  Bey’in mezarı da yer almaktadır. Caminin doğusunda sürekli ağlayan bebek ve çocukların getirilip, üzerine yatırılarak dua edilmesi sonucu ağlama huylarını değiştireceklerine inanılan bir mezar bulunmaktadır. Buna halk arasında “ Ağlayan Dede “ ismi verilmiştir. Mezarlıkta yedi adet ulu selvi yükselmektedir. İçlerinde cami ile yaşıt olabilecek 3.9 metre çevresi bulunan selviler yer almaktadır.

Kılıçla Hutbeye Çıkılan Emir Sultan Camii

Bizansın elinde bulunan Edincik’in 1379 yılında Emir Sultan Hazretlerinin emir subayı Emir Aydın Bey tarafından fethedilmesi sonucunda 1398 yılında inşaa edilmiştir. Bu yıldan itibaren  “ Kılıçla Hutbeye Çıkma “ geleneği sürdürülmektedir. Altı asırdır Cuma ve Bayram namazlarında kılıçla hutbeye çıkılmaktadır. Camii Emir Sultan Hazretleri’ne hürmeten yapılmış ve o  zamanlar  “ Cuma camisi “ olarak kullanılmıştır. Bahçesinde Emir Sultan Hazretleri’nin  iki emir subayının kabirleri bulunmaktadır. Komutanı Emin Aydın Bey’de burada şehit olmuştur ve cami avlusuna defnedilmişlerdir.


3-4 Asırlık Şehir Mezarlığı 

600 yıllık Osmanlı geçmişini günümüze yansıtan  ve yüzyıllar boyunca yaşamış binlerce kişinin ebedi istirahatgahı olan mezarlıklar, Hasandede Mezarlığı, Işıkpınarı Mezarlığı, Düzçalı Mezarlığı, Hıdrellez Mezarlığı son yıllarda da kullanılan şehir mezarlığını kapsamaktadır. Bu mezarlıklardaki selvilerden bşr bölümü ululukları ile geçmişe ışık tutarcasına topraktan kalkıp göğe yükselmektedir. Bunlar arasında 3-4 asırlık olanları vardır. Tarihi Osmanlı mezar taşları arasında Kyzikos’tan getirilen antik parçalar da dikkat çekmektedir. Edincik’in doğusundaki mezarlıkta bulunan Çardak Selvi’nin 400 yıllık geçmişi vardır.

Süleyman Paşa Çınarı

Ulu Cadde ile Fabrika Sokak’ın köşesinde bulunmaktadır. 30 metre boyunda 6 metre genişliğinde olup yaklaşık 650 yıllık geçmişi bulunduğu tahmin edilen çınar ağacına, 1357 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa’nın Rumeli’ye geçerken atını bağlayıp yemek yediği ve burada yanındakiler ile birlikte dinlendiği bilinmektedir. Edincik’in simgeleri arasında yer almaktadır.

Kız Dede Türbesi ( Ulu Paşa Mescidi )

Hisar Mahallesi’nde Işık Pınarı yolu üzerinde bulunmaktadır. Yapının batısında Ulu Paşa’nın sandukası bulunduğundan veya bu mekanın eskiden Belkıs’ın mezarının yeri olarak  bilinmesi nedeni ile “ Kız Dede Türbesi “ olarak da bilinmektedir. Cami kitabesine göre 826 / 23 yılında Hacı Tolu’nun oğlu Yüce Emir Hacı Yolu’nun oğlu Veli’nin emriyle 1410 yılında yapılmıştır. Ulu Paşa’nın mezar kitabesinde  “ Veli Bey’in oğlu Ulu Paşa’nın uzun sefer sırasında Allah’ın rahmetine kavuştuğu yıl 1408’dir “


Edincik’in Tarihi Evleri

M.Ö 4.000 – 2.500 yıllarına dayanan köklü geçmişi ile bilinen Edincik’te evler de tarihe ışık tutmaktadır. Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın desteği ile restore edilen Edincik’in güzide evleri adete beldenin simgesi haline gelmiştir.

162 Yıllık Tarihi Konak

Beldemizin  Osmanlı döneminden kalma 162 yıllık tarihi konağı  Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan izin alınarak sahibi Ali Karakaş tarafından  aslına uygun şekilde restore ettirilerek  Edincik tarihine ışık tutan en eski evlerden biri haline gelmiştir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski