Edincik'in Kültür Yaşamı



Osmanlı döneminin son yıllarında 19. Yüzyıl başlarında Edincik’te yaşayanlar, önemli alışverişlerini yapmak amacıyla, Bandırma Limanı’ından İstanbul’a gidiyorlardı. O yıllarda Edincik’in Kültürü, çoğunlukla Bursa’nın gelenek ve göreneklerinin etkisi altında kalmıştır. Ayrıca Ermeniler, Rumlar ve  Balkanlardan gelenlerin de yerli halka,  giyim – kuşam, ev araç ve gereçleri ile yemek çeşitleri konularında da etkileri olmuştur.
Eski Edincik düğünleri de çok neşeli ortamlarda gerçekleşirdi. Perşembe günü başlayan bu düğünler pazzata dek sürerdi. Perşembe günü gelin evinde, gelinin kız arkadaşları toplanır, büyük bir mekanda türküler, maniler, atışmalar ve dümbelek veya saz ekibi eşliğinde, gecenin ilerleyen saatlerine dek eğlenilirdi. Damatlar da, bu eğlenceyi belirli bir terbiye içinde izlerlerdi. Cuma günü gelin hamamı töreni gerçekleştirilirdi. Hamamda, genç anneler kendi elbiselerini giyip bronz taşlar içinde yanan mumlar eşliğinde ilahiler söyleyerek gelin yakınında  yer alırlardı. Bu saırada gelin hamamda damadın yengesi tarafından yıkanıp vücudunda hiçbir bedensel ksuurun olup olmadığına bakılırdı. Burada geline kendi akrabaları ve damadın yakınları tarafından  çeşitli armağanlar ve takılar verilirdi. Akşam ise çeyiz alma- verme töreni gerçekleştirilirdi. Kız evinin hazırladığı çeyiz sandığı gelin evinin en yakın arkadaşları tarafından bahşiş karşılığında damat evine teslim edilirdi. Cumartesi akşamı da düğün damt evinde gerçekleştirildi. Gelen çeyiz ve takılar o gece damat evinde sergilenirdi. Pazar günü ise damat ve sadıç denilen arkadaşları damat traşı hazırlığı için hamama giderlerdi. Hamamda, sazlar eşliğinde şarkılar, türküler eşliğinde oyunlar oynanırdı. Traşı gerçekleştiren berbere yüklü bahşişler verilirdi. Gelin alıcı ile biten düğünlerin yemekleri de çok zengindi. Herkesin davetli olduğu yemeklerde keşkek ve zerde mutlaka yer alırdı.

Beldemiz bugün  olduğu gibi eski dönemlerde de konukseverliği ile tanınırdı. Edincik’in eski yapılarının üst katlarında ailelerin sürekli yaşadığı odaların yanı sıra konukların da kabul edildiği en güzel köşe çeyiz odası ve yatak odaları yer alırdı. Ayrıca en üst katta kahve ve keyif için odalar bulunurdu.
Edincik’te eski dönemlerde yazlık ve kışlık sinemalar da yer alıyordu. Edincik’liler bu sinemalarda çoğunlukla dönemin yerli filmlerini izlerlerdi.
Yine o yıllarda hıdrellez eğlenceleri de çok canlıydı. Düzçalı bölgesinde hıdrellez eğlencelerinin çok önemli yemeği oğlak etinden yapılıp güveç olarak bilinen çayırlı sebzeli oturtmaydı. Çamlık bölgesi de önemli bir piknik yeriydi. Susamlı ve çörek otlu köpük helvası da hıdrellez günlerinin aranılan tatlısıydı.
Ulusal bayramlar Edincik’te çok görkemli kutlanırdı. Cumhuriyet alanı, bayrak ve defne dallarıyla süslenir, Atatürk ve İsmet İnönü’nün fotoğrafları alanın en güzel köşelerine asılırdı. Herkes oyun havaları eşliğinde Zeybek ve Bandırma Karşılaması oynardı. Futbol sahasında ise 100 – 200 – 400 ve 1500 metre atletizm yarışmaları yapılır cirit ve gülle yarışmaları düzenlenirdi.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski